Hoe oud is jong?

‘Wie als volwassene op de trein geen kinderboek durft te lezen, is wellicht nog niet écht volwassen.’ Die en andere stellingen rond leeftijd kwamen ter sprake op donderdag 20 oktober 2022, tijdens de boekvoorstelling van het nieuwe essay van Vanessa Joosen. In de lokale boekenhandel De Groene Waterman stelde ze Hoe oud is jong? Leeftijd in jeugdliteratuur voor. Het boek kwam tot stand in kader van het CAFYR onderzoeksproject waarvoor Vanessa twaalf Britse, Nederlandse en Vlaamse auteurs interviewde en voornamelijk probeerde te achterhalen hoe zij omgaan met hun eigen leeftijd, de leeftijd van hun lezerspubliek en de leeftijd van hun personages in de boeken die ze schrijven. De duizenden woorden aan transcript die hieruit resulteerden, verwerkte Vanessa in een behapbare 69 pagina’s, die de levensloop volgen; van het begrip ‘verkleutering’, via auteurs die in hun tienerjaren debuteerden, langs diegene die in hun volwassenheid verbonden blijven met kinderen (zij het die van henzelf of hun eigen innerlijke kind), tot bij auteurs die op oudere leeftijd besluiten dat ze te ver verwijderd staan van de hedendaagse jeugd om boeken voor dit doelpubliek te blijven schrijven. Een 75-koppig publiek luisterde aandachtig naar het pleidooi dat Vanessa voert met haar onderzoek, en in haar boek: meer openheid over leeftijdsnormen en meer dialoog tussen verschillende generaties. Voor deze boodschap kon ze rekenen op steun van auteurs Joke van Leeuwen en Aline Sax die deelnamen aan het panelgesprek, gemodereerd door Thomas Crombez, uitgever bij Letterwerk.

Joke van Leeuwen, Aline Sax, Vanessa Joosen en Thomas Crombez © Lindsey Geybels

Ook Britse auteur Aiden Chambers, één van de auteurs met de langste schrijverscarrière in het essay, kwam aan het woord. Via een op voorhand opgenomen interview (om technische problemen te vermijden) kon het publiek meegenieten van een gedachteprikkelende uiteenzetting over zijn kijk op leeftijd en zijn heerlijk Brits accent. Vanessa signeerde achteraf met plezier haar boeken voor iedereen die aanwezig was, zo toegewijd dat ze er scheel van begon te kijken.

Hoe oud is jong? Leeftijd in jeugdliteratuur van Vanessa Joosen is deel van de Questa-reeks en werd uitgegeven door Letterwerk. Bestel het essay online of bezoek je lokale boekenhandel om het te bemachtigen voor €16,50.