Interviews

Vanessa Joosen interviewde tien Britse, Nederlandse en Vlaamse auteurs die reeds lang als schrijver actief zijn. Centraal in deze gesprekken staat de relatie tussen het ouder worden, hun schrijverschap en de verhalen en personages die ze creëren. Terwijl sommige auteurs aangeven te vertrouwen op persoonlijke jeugdherinneringen om jonge personages vorm te geven, halen anderen inspiratie uit hun directe leefwereld en de kinderen die ze ontmoeten. Andere vragen gaan over de dynamiek tussen auteurs en hun lezers en over de mate waarin ze hun teksten aanpassen als ze voor lezers van verschillende leeftijden schrijven.

Sommige auteurs gaven ons de toestemming om het volledige interview te publiceren, anderen voelden zich comfortabeler bij het selecteren van enkele citaten. Ongeacht hun keuze, bevatten alle transcripten die je hier kan vinden, interessante inzichten in hun schrijverschap.

David Almond

David Almond is een Britse auteur die prentenboeken, toneelstukken, liedjes en romans schrijft voor kinderen, jongvolwassenen en volwassenen.

Anne Fine

Anne Fine is een Engelse schrijfster die vooral bekend is om haar boeken voor kinderen van alle leeftijden, maar die ook geprezen wordt om haar romans voor volwassenen.

Ed Franck

Vlaams auteur Ed Franck begon pas op latere leeftijd boeken te schrijven voor kinderen van verschillende leeftijden en heeft een breed scala aan genres verkend, waaronder bewerkingen van klassiekers.

Bart Moeyaert

Bart Moeyaert is een Vlaamse auteur en de winnaar van de Astrid Lindgren Memorial Award in 2019. Hij schrijft boeken voor alle leeftijden.

Aline Sax

Vlaams auteur Aline Sax schrijft al sinds haar vijftiende historische romans voor oudere kinderen en jongvolwassenen. Recent publiceerde ze ook andere genres, zoals een prentenboek en psychologische roman.

Edward van de Vendel

Edward van de Vendel is een Nederlandse auteur van poëzie, liedjes, prentenboeken, non-fictieboeken en romans voor kinderen en jongeren.

Joke van Leeuwen

Joke van Leeuwen is een Nederlandse auteur die als kind naar Vlaanderen verhuisde. Zij schrijft fictie en non-fictie voor kinderen en volwassenen, en is illustrator, dichter en performer .

Hilde Vandermeeren

Vlaams auteur Hilde Vandermeeren schrijft romans voor kinderen van alle leeftijden en is gespecialiseerd in mysteries en psychologische thrillers voor volwassenen.

Jacqueline Wilson

Engelse schrijfster Jacqueline Wilson heeft in haar meer dan 50-jarige carrière meer dan 100 boeken geschreven voor kinderen van alle leeftijden.

Anna Woltz

Anna Woltz is een Nederlandse auteur van romans voor kinderen en jongvolwassenen. Al op haar vijftiende schreef ze columns voor de krant, die werden gebundeld tot haar eerste boek.