In de media

 • Tussen held en schurk

  Naar aanloop van de première van Wonka in de Belgische bioscopen, nam Ewoud Ceulemans, TV en cultuur specialist bij De Morgen, contact op met Leander Duthoy om dieper in te gaan op de beweegredenen achter het bekende figuur Willy Wonka. Duthoy spreekt over de invloeden uit zijn kindertijd die schrijver Roald Dahl verwerkte in zijn boek, de ambiguïteit die het personage zo fascinerend maakt en de reden waarom het boek zich leent tot succesvolle adaptaties.

  Duthoy, Leander. In: ‘Raar, droog en ondoorgrondelijk’, interview voor De Morgen door Ewoud Ceulemans.

  11 december 2023.


 • Wat heeft leeftijd ermee te maken?

  Leeftijd is een complex fenomeen. Denk even na over de volgende vragen: Hoe oud ben je? En hoe oud voel je je? Hoe oud schatten andere mensen dat je bent? En waarom denken jij, en die andere mensen, dat? Sommige van die inzichten kunnen teruggebracht worden tot de boeken die je als kind las, omdat die een grote rol speelden bij de vorming van je identiteit. Daarom is het belangrijk om te onderzoeken hoe leeftijd in kinderboeken wordt geconstrueerd. In deze podcast stelt CAFYR-teamlid Emma-Louise Silva je voor aan onderzoekers die (hoewel ze toegeven dat ze hun leeftijd helemaal niet voelen!) proberen uit te zoeken wat kinderboeken onthullen over leeftijd. Daartoe onderzoekt het team 800 kinderboeken uit het Verenigd Koninkrijk, België en Nederland. Of je nu een 70-jarige ’teenage dirtbag’ bent, of een 7-jarige sprinter die denkt dat oude mensen slowpokes zijn, deze podcast is voor jou!

  Deze podcast is opgenomen, bewerkt en geproduceerd door Emma-Louise Silva. Coaching door Tinne Claes en Joris Van Damme (SciComm Academy) en mixing door Joris Van Damme.

  Silva, Emma-Louise. ‘What’s age got to do with it?‘.

  SciMingo’s Podcast.


 • Hoe oud is jong?

  Met dit essay wil Vanessa Joosen bijdragen aan een groter bewustzijn rond leeftijd. Ze pleit voor meer openheid over leeftijdsnormen en meer dialoog tussen verschillende generaties. Daarvoor richt ze zich op mensen die zich dagelijks met zo’n dialoog bezighouden.
  Voor dit boek interviewde ze twaalf Britse, Nederlandse en Vlaamse auteurs: David Almond, Aidan Chambers, Anne Fine, Ed Franck, Guus Kuijer, Bart Moeyaert, Aline Sax, Hilde Vandermeeren, Joke van Leeuwen, Edward van de Vendel, Jacqueline Wilson en Anna Woltz.
  De meesten van hen schreven boeken voor kinderen én volwassenen. Joosen ging specifiek op zoek naar auteurs die op heel jonge leeftijd debuteerden of een lange schrijverscarrière achter de rug hebben. Hoe slagen zij erin die afstand te overbruggen?

  Joosen, Vanessa. Hoe oud is jong?

  Letterwerk, 2022.