Interview met Anna Woltz

Datum: 13 januari 2021
Interviewer: Vanessa Joosen
Transcript: Cédrique Caethoven
Copy-editing: Anna Woltz

Over de rol van herinneringen in het schrijfproces.

Ik bouw steeds minder verder op mijn eigen herinneringen. Ik heb nu vierentwintig boeken geschreven, dus op een gegeven moment zijn je eigen herinneringen een beetje op. Ik kan mij echt nog heel erg veel herinneren en dat gebruik ik nog altijd heel erg qua gevoelens, hoe het voelt om een puber te zijn, een tienjarige te zijn… Dat gevoel kan nooit opraken want dat kan ik in elke fictieve situatie inzetten, maar de echte gebeurtenissen of bijvoorbeeld een grappige uitspraak van mijn zusje, die gebruik ik natuurlijk maar één keer, die ga ik niet recyclen in een ander boek.

Op de vraag of Anna Woltz voor haar boeken research doet naar kinderen en jongeren.

Kinderen voelen voor mij zo dichtbij, en tegelijkertijd ben ik me er natuurlijk heel erg van bewust dat er ontzettend veel mensen zijn die ik niet snap. Dan maakt het niet uit of het kinderen of volwassenen zijn. Ik zal altijd schrijven over hoofdpersonen die op de één of andere manier toch een soort band met mij hebben.